Skip to content

SKOTSKE STORBYOPLEVELSER

Skotlands hovedstad, Edinburgh, er en storby, der oser af charme, historie og god stemning, som tryllebinder dig fra første sekund.

For mange er Skotland lig med Loch Ness-uhyret, whisky, sækkepiber og haggis, men det er meget mere end det. Ikke nok med den storslået skotske natur, så står hovedstaden Edinburgh som en fantastisk storby –​ med kulturskatte, hyggelige gader og udsøgt mad på de mange pubs. 

Edinburgh Castle, på toppen af Castle Rock i bymidten, står som et varemærke for byen, der med 500.000 indbyggere må siges at være en storby, men ikke en hektisk en af slagsen. Gamle huse og bygninger kendetegner Edinburgh og giver en særlig ro og hyggelig stemning til byen, på trods af en spændende og til dels blodig historie. Bare slottet på Castle Rock har i sig selv været belejret 26 gange de sidste 1100 år og siges at være et af de mest angrebne steder i verden.   

Storbyen er delt op i bydelene Old Town og New Town, der deles op af parken Princess Street Gardens, der stammer helt tilbage fra år 1770. Det var også på dette tidspunkt, hvor The New Town blev grundlagt for blandt andet at huse de lidt rigere borgere, og består derfor også i dag mest af smukke huse og små parker.

The Old Town blev i 1700-tallet mest omtalt som 'det stinkende hul' og var Edinburghs slumkvarter for byens fattigste. I dag står de smalle gyder, brostensbelagte stræder og skjulte baggårde som de perfekte rammer til en hyggelig storbyoplevelse. Fra slottet og forbi kongepaladset, Palace of Holyroodhouse, går den to kilometer lange turisthovedgade, The Royal Mile, der som byens livsnerve byder på shopping, restauranter og pubs.  

Links:

Planlæg rejse
Rejs til Edinburgh
Nilles Rejser
M T O T F L S
Sommer

Storbyoplevelser på to ben

Edinburgh er en storby, men stadig ikke tilnærmelsesvis ligeså stor en by som London, hvor dobbeltdækkerbussen eller undergrundsbanen er nødvendig for at komme hele byen rundt. I den skotske hovedstad kommer du rigtig langt på to ben eller måske en cykel, hvor næsten alle seværdigheder ligger "lige rundt om hjørnet". Hovedattraktionen i byen er Edinburgh Castle, der på toppen af en udslukt vulkan sætter præmissen for en unik oplevelse. Samtidig giver dens blotte tilstedeværelse dig følelsen af at være kommet tilbage i tiden. En opdagelse af det store fæstningsanlæg er derfor at anbefale, hvor du blandt andet kommer forbi National War Museum of Scotland, gravpladserne for soldaternes hunde, fængselskældrene og de kongelige regalier samt den obligatoriske souvenirbutik.

Værd at nævne som et must see på en ferie i Edinburgh er The Real Mary King’s Close, der er en undergrundsoplevelse 400 år tilbage i tiden, hvor pesten hærgede og efter sigende i dag skulle være hjemsøgt af spøgelser. I forlængelse af dette er The Grassmarket et interessant besøg, hvor de mange folkehængninger fandt sted. I den helt anden ende af skalaen finder du Scotch Whisky Heritage Centre, der må være en selvfølge at besøge på en tur til Skotland for whisky-elskeren.    

Hvad kan Edinburgh byde på?

Et besøg i storbyen Edinburgh er som en rejse tilbage i tiden, hvor flere seværdigheder tager dig tilbage til fortidens slum, pesten og folkehængninger – en fantastisk oplevelse for den historieinteresseret, hvor også Edinburgh Castle står som et varemærke for byen. 

Den skotske hovedstad er dog meget mere end en spændende kulturhistorie. Restauranter, shopping, pubs og det imponerende højland står også højt på listen på en tur til storbyen og Skotland.

Det aktuelle vejr i Edinburgh

%weatherwidget:edinburgh%
Kilde forecast7.com

Det magiske skotske højland

Skotland er af en noget anden størrelse end Danmark og med mere end 300 søer, 1200 slotte (i forskellige grader af forfald) og knap seks millioner græssende får, så er det ikke en helt almindelig weekendtur, du kommer på i det skotske højland. Du skal ikke mere end en lille time uden for Edinburgh før højlandet og de hyggelige landsbyer viser sig. Dernæst starter naturoplevelserne for alvor med bjerge, uendelige grønne landskaber og en rå og barsk atmosfære, der giver den ufatteligt smukke natur lidt kant og spænding. 

Der er et utal af seværdigheder at opleve på en højlandstur. Her skal du selvfølgelig besøge Loch Ness, hvor uhyret gerne skulle holde til. Det kan jo være, du bliver den første, der får myten at se og får taget et billede. Derudover er Stirling Castle, Glencoe Three Sisters, Glenkinchie Distillery, Inverness og Doune nogle af de steder, der er værd at se. Dog ligger den perfekte oplevelse af det skotske højland ikke i seværdighederne, men i selve naturen. Det kan derfor anbefales at tage på lange vandreture – evt. med en overnatning.

OBS: Når du rejser gennem Aalborg Lufthavn, skal du som passager være opmærksom på en række retningslinjer, der er udstedt af Det Europæiske Luftfartssikkerhedsagentur (EASA) og dermed gældende i alle europæiske lufthavne. Det er derfor disse retningslinjer du til enhver tid skal følge, når du befinder dig i Aalborg Lufthavn. Det er vigtigt, at du kender retningslinjerne her før din rejse gennem lufthavnen. For rejsevejledninger til de enkelte destinationer henviser vi til Udenrigsministeriets hjemmeside.